Waterslag doet niet direct bij iedereen een belletje rinkelen. Ondanks dat de term niet bij iedereen bekend is, hebben veel mensen er weleens mee te maken (gehad). Hoor je een knal als je jouw kraan snel opent of sluit? Dan zit er lucht in het leidingstelstel. Dit noemen we ook wel waterslag. Als dit probleem lange tijd aanhoudt, wil je hier waarschijnlijk iets aan doen. Probleem is alleen dat veel mensen geen idee hebben wat zij kunnen doen om waterslag tegen te gaan. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juist adres. In deze tekst vertellen wij jou namelijk alles wat je moet weten over waterslag en hoe je dit kunt voorkomen.

Wat zijn de gevolgen van waterslag?
Hoor je telkens een harde knal als je een kraan opent of sluit? Dan is er waarschijnlijk sprake van waterslag. De meeste mensen schakelen in dat geval niet direct iemand in om dit probleem te verhelpen. Dit kun je beter wel doen. Waarom? Omdat waterslag grote gevolgen kan hebben als je er niets aan doet. Allereerst kan waterslag ervoor zorgen dat verbindingen tussen waterleidingen losraken. Hierdoor ontsnapt er water uit het leidingstelsel en dat heeft een lekkage tot gevolg.

Niet alleen de leidingen zelf kunnen slijten door waterslag, maar ook de muurverankeringen. Het gaat in dit geval om de beugels waarmee de leidingen vastzitten, maar ook om de bouten en moeren waarmee de beugels bevestigd zijn. Als er over een langere periode waterslag optreedt, komt de muurverankering steeds losser te zitten. Gevolg hiervan is dat er meer speling op een leiding komt, waardoor de schade alsmaar groter en groter wordt.

3 tips om waterslag te voorkomen
Omdat waterslag grote gevolgen kan hebben, is het van belang om vroegtijdig in te grijpen als je hiermee te maken hebt. Helaas is waterslag niet helemaal te voorkomen. Toch kun je de kans op waterslag wel aanzienlijk verkleinen. Als je niet bekend bent met waterslag, weet je ongetwijfeld ook niet wat je ertegen kunt doen. Om jou een handje te helpen, zetten we hier 3 tips op een rijtje.

1) Kies voor ruime(re) leidingen
Waterslag treedt minder snel op bij ruime leidingen. Moeten er nog leidingen aangelegd worden? Houd hier dan rekening mee en kies bij voorkeur voor ruimere leidingen. Als er reeds leidingen aanwezig zijn, is dit meestal niet meer mogelijk.

2) Open en sluit kranen langzaam
De makkelijkste manier om waterslag tegen te gaan, is door jouw kranen langzaam te openen en te sluiten. Er ontstaat dan immers niet veel drukverschil in het leidingstelsel, waardoor het knallende geluid waarschijnlijk niet opduikt.

3) Plaats een waterslagdemper
Werken de bovenstaande twee tips niet? Dan biedt een waterslagdemper waarschijnlijk uitkomst. Deze demper heeft een metalen behuizing met binnenin een luchtkussen. Dit kussen vangt drukverschillen in het leidingstelsel op. De kans op waterslag wordt op deze manier tot een minimum beperkt.

Waterslag in een membraanpomp
Wie denkt dat waterslag alleen maar in waterleidingen voorkomt, heeft het mis. Waterslag kan namelijk ook optreden in een membraanpomp. In deze pomp zitten vaak gevaarlijke vloeistoffen, die in één richting verplaatst worden. Als er een drukgolf in een membraanpomp zit, is er sprake van waterslag. Slaande leidingen, pulserende vloeistofstromen, lekkende pakkingen of hoge onderhoudskosten duiden vaak op dit fenomeen. Reden genoeg om hier iets aan te doen. Ga niet zelf aan de slag met de membraanpomp, want dit brengt risico’s met zich mee. Een membraanpomp verplaatst immers gevaarlijke vloeistoffen. Schakel daarom een specialist in om waterslag in een membraanpomp te verhelpen.