Gaat u een ladder kopen, maar weet u nog niet precies waar u op moet letten? In deze blog praten we u bij over de diversiteit van ladders, denk hierbij aan: verschillende uitvoeringen, lengtes, gebruiksgemak en merken. Lees snel meer…

Ladder kopen: stel het gebruik vast

De ladder is een handig hulpmiddel voor veilig werken op hoogte. Waar u in eerste instantie dan al op moet letten is dat het product voldoet aan veiligheid certificeringen. Hulpmiddel om dit te constateren is dat de bouwladder voldoet aan de veilig warenwet en EN-131 norm. Wanneer het product gebruikt wordt voor intensieve (professionele) werkzaamheden, dan is het tevens belangrijk dat de ladders voldoen aan de NEN-2484. Deze NEN-2484 is het certificaat voor professioneel ARBO gebruik. Wanneer dit helder is dienen de volgende zaken vastgesteld te worden:

  • Is er een maximale lengte i.v.m. opbergen nodig?
  • Welke werkhoogte moet veelal bereikt worden?
  • Dient de ladder ook vrijstaand (A-stand) gebruikt te worden?
  • Wordt de klusladder iedere dag, of zo nu en dan gebruikt?

Tip: stel de benodigde hoogte van tevoren goed vast. Het retourneren van een reformladder is vaak een kostbare dienst. Twijfelt u iets tussen de lengte? Kies de hogere maat zodat u iets extra lengte heeft en niet buiten uw macht gaat werken.

Wat wordt bedoeld met reformladder?

In uw zoektocht naar een passende ladder zult u hoogstwaarschijnlijk al een aantal keren de term ‘reformladder’ zijn tegengekomen. De reformladder kan, in tegenstelling tot, een gewone opsteekladder ook vrijstaand gebruikt worden. De ladder wordt als het ware als vrijstaande trap ingezet, we noemen dit ook wel in A-stand. De verschillende standen op uw klusladder kunnen erg handig zijn als uw werkzaamheden uiteenlopen van schilderen aan de gevel, tot aan het vervangen van een lamp midden in de bedrijfshal.

Ladder gebruiken: hoe doe ik dit veilig?

Wanneer de fase ladder kopen voltooid is, kan u de bouwladder thuis op gaan zetten. Om ongelukken te voorkomen is het altijd raadzaam om de handleiding te lezen, of om u vooraf in te laten lichten hoe u dit het beste kan doen. Allereerst dient u vast te stellen of de ondergrond egaal en hard is, zodat de ladder niet wegglijdt. Voor gebruik aan de gevel moet de bouwladder in een hoek van 75 graden opgesteld worden. Dit kan u eenvoudig berekenen door uw voeten tegen de trapvoeten aan te zetten. Hierna moeten u met uw handen uitgestrekt naar voren de klusladder goed beet kunnen pakken. Is dit het geval? Dan kan u veilig aan het werk!

  • Werk altijd op een stabiele en stevige ondergrond
  • Trek het juiste schoeisel aan, ter voorkoming van uitglijden
  • Betreed de reformladder nooit hoger dan de 4e sport van boven
  • Kies altijd voor een goede klusladder met de juiste certificeringen

Betaalbare ladder kopen? Tevens gratis advies

Een ladder kopen is niet zomaar klaar, met name als u iedere dag veilig op hoogte wilt werken. Wij raden u aan om eens in contact te gaan met een specialist zoals laddersenrolsteigers.nl. Deze partij verkoopt hoogwaardige laddermerken zoals Altrex, Little Giant en Solide. Alle materialen zijn gecertificeerd en gekeurd, waardoor extra veiligheid geboden is. Veiligheid en lekker stabiel werken gaan toch boven alles?