Verfwinkel

Het kiezen van de juiste verf, wat voor wat?

De keuze voor een bepaalde soort verf ligt toch vaak wel iets ingewikkelder dan menig persoon van te voren denkt. Er komt veel meer bij kijken dan je zou verwachten, en daarnaast is de keuze soms toch niet helemaal wat je er van verwachtte. In dit blogartikel geven we je een aantal tips bij het kiezen van de juiste soort verf.

Is hoogglans verf of zijdeglans verf sterker?

Een van de eerste vragen die je aan jezelf stelt is meestal of je een grondverf nodig hebt of niet. Wanneer je nieuwe muurverf of lak van plan bent aan te brengen, dan is een nieuwe laag grondverf zeker aan te raden. Dit vormt namelijk een beschermlaag tussen het materiaal en de aflak-laag. Hiermee kunnen oneffenheden worden opgevuld en de aflakverf zal zich hierdoor veel beter op het oppervlak hechten. Hierdoor zal de uitvoering van de schilderklus een stuk makkelijker gaan.

Verf
verf

Een grondverf is dus niet in alle gevallen per se nodig, maar het is altijd wél een handige zet. Overbodig is het sowieso niet, wanneer je de muur of het plafond voorziet van een verse laag met grondverf dan heb je sowieso meer kans op een mooier resultaat.

Ze zeggen wel eens, een goed begin is het halve werk. Dit is ook zeker het geval met schilderen/verven. Een goede basis geeft garantie op het halen van een mooier en beter resultaat.

winkel verf

Muur- en structuurverf

Deze verfsoort is geschikt voor toepassing op binnenmuren zoals een woonkamer of slaapkamer. Latexverf wordt nog wel hun huidige benaming toegekend, maar eigenlijk zit er geen latex meer in, tussen muurverf en latex zit nu geen verschil meer. Dus over deze keuze hoeft ook niet langer te worden getwijfeld. Een voordeel van muurverf is dat deze met alle kleuren heel goed te mengen valt, en met structuurverf kun je gemakkelijk reliëf aanbrengen op muren en plafonds.

Lak

Er zijn 2 soorten lak. Lak op waterbasis en lak op terpentinebasis. Lak op waterbasis is voor buiten iets minder geschikt. Lak is in heel veel kleuren te krijgen, en men kan ook lak kopen in transparante vorm. Het is daarnaast mogelijk om zo’n 14.000 kleuren te creëren in de mengmachine. Daar moet toch wel iets leuks tussenzitten?

Beits

Beits is een verfsoort die geschikt is voor het bewerken van hout, de verf is geschikt voor zowel binnen als buiten en het beschermd hout daarentegen tegen invloeden van buitenaf. Beits is tevens bekend om het goed kunnen reguleren van vocht, dit maakt beits de beste houtverf voor het schilderen van een schutting of tuinhuisje. Er hoeft bij toepassing van beits geen grondverf te worden toegepast, dit is handig omdat het tijd en geld bespaart.