Nu we meer thuis zijn, is een fijn huis belangrijker dan ooit. Het jaar 2020 stond dan ook voor veel Nederlanders in het teken van klussen. Professionele klussers werden 31% vaker ingeschakeld in vergelijking met 2019, zo blijkt uit onderzoek van Zoofy. Het platform voor vakmensen, waarbij landelijk meer dan 6.000 verschillende klussers zijn aangesloten, deelt de populairste klussen van het voorgaande jaar. 

Loodgieter populairste vakman
In 2020 werden 31% meer klussen geklaard dan in 2019. De populairste vakmannen waren loodgieters, klusjesmannen, elektriciens, cv monteurs en timmermannen. Deze top 5 pakten meer dan 77.000 klussen op van Nederlandse huishoudens.

Arthur de Leeuw, oprichter van Zoofy, reageert: “Loodgieters waren de populairste vakmannen van 2020. Ondanks de populariteit is er toch een daling van 12% te zien ten opzichte van 2019. Op de tweede plek staat de klusjesman waarvoor 35% meer klussen binnenkwamen. Dit manusje-van-alles wordt ingehuurd voor verschillende klussen in en rondom het huis, van het ophangen van een nieuwe lamp tot het plaatsen van een kattenluik. Dit verklaart waarschijnlijk ook de daling binnen de loodgieterscategorie. Mensen hadden mogelijk meer aandacht voor het verfraaien van het huis dan het verhelpen van ongemakken.”

Meest opgepakte klussen van 2020

  1. Kraan plaatsen
  2.  Storing cv
  3. Lekkage opsporen
  4. Stucwerk
  5. Lamp ophangen

De Leeuw: “Mede door de coronacrisis is er een verschuiving te zien in het aantal geklaarde klussen. Grote klussen zoals stucwerk, behangen en tegelzetten zijn ineens flink gestegen. Waarschijnlijk vallen gebreken aan de woning meer op nu mensen thuis zitten en is dit de tijd geweest om grotere klussen aan te pakken. Daarnaast hebben we ook het aanbod vergroot na een inventarisatie van zowel aangesloten vakmensen als consumenten. Zo kunnen we sinds kort ook een warmteboiler aansluiten, houten vloer leggen, traplift plaatsen of de woning smart maken.”

Meeste klussen in de Randstad
Hoewel bijna elke Nederlander bezig was met het verbouwen en verbeteren van het huis, zijn er een paar steden die er bovenuit staken. De steden waar in 2020 de meeste klussen werden uitgevoerd via Zoofy zijn Amsterdam (+18%), Rotterdam (+20%), Utrecht (+38%), Den Haag (+4%) en Almere (+44%).

Het volledige onderzoek is terug te lezen via Zoofy onderzoek