Veel woningbezitters die hun woning willen opknappen, overwegen om een fraaie lichtkoepel te plaatsen. Lichtkoepels hebben diverse voordelen, maar helaas ook een paar nadelen. Daarom moet je je, voordat je tot aankoop overgaat, de vraag stellen of je wel of geen lichtkoepel wilt gaan kopen. Een lichtkoepel is ook in de stad ideaal, bijvoorbeeld als aanbouw in Amsterdam. Bepalend voor de vraag wel of geen lichtkoepel is wat voor jou zwaarder weegt: de voordelen van lichtkoepels of toch de nadelen van deze bouwkundige ingreep.

De grootste voordelen van een lichtkoepel plaatsen

Bij het beantwoorden van de vraag of je wel of geen lichtkoepel wilt installeren, zoomen we eerst in op de grootste pluspunten van lichtkoepels. Wat is de meerwaarde hiervan en wat leveren lichtkoepels je op? Wellicht het grootste voordeel van een lichtkoepel is de enorme hoeveelheid gratis (zon)licht die je hiermee cadeau krijgt. Lichtkoepels zijn in staat om tot 85 % licht binnen te laten. Gezien de hoge elektriciteitsprijzen van de laatste tijd kun je hiermee een aardige besparing realiseren op je energierekening. Immers: in de ruimte waar zich de lichtkoepel bevindt, hoef je minder vaak de verlichting aan te zetten. Fijn is ook dat daglicht de ruimte groter laat lijken. Verder is daglicht natuurlijk gezond en zorgt het ervoor dat het warmer wordt in de ruimte eronder. Is het op koude winterdagen zonnig, dan kun je met een lichtkoepel gratis warmte je woning binnenhalen. Dat is weer gunstig voor de gasrekening! Een ander interessant voordeel van lichtkoepels is dat je hiermee op hete zomerdagen frisse lucht je woning kunt laten instromen. Is het benauwd? Dan zet je de lichtkoepel op een kier en wordt het binnen een stuk aangenamer. Ten slotte is er nog de meerwaarde dat lichtkoepels er stijlvol en eigentijds uitzien. Visueel zijn ze dan ook een aanwinst voor iedere woning of elk bedrijf!

Enkele nadelen van lichtkoepels

Over de nadelen van een lichtkoepel in relatie tot de vraag of je wel of geen lichtkoepel gaat kopen, valt ook een en ander te zeggen. Een flink nadeel van lichtkoepels is dat ze een hoop herrie maken als het regent, en zeker als het flink hagelt. Daarbij zijn lichtkoepels van minder goede kwaliteit kwetsbaar als er sprake is van extreem weer. Ze kunnen dan beschadigd raken, met alle ellende van dien.