Als je een huis renovatie aan het plannen of al aan het doen bent, is een van de beslissingen die je zult moeten nemen wat voor soort plankdragers je gaat gebruiken. Er zijn veel verschillende soorten beschikbaar op de markt, en het kan moeilijk zijn om te beslissen welke voor jou de beste keuze is. In deze blogpost, zullen we de verschillende soorten plankdragers die beschikbaar zijn bespreken en je helpen kiezen welke de beste is voor jou!

Wat is een plankdrager? 

Het spreekt misschien voor zich, maar een plankdrager is een steun om planken op hun plaats te houden. Ze zijn er in verschillende maten, vormen en materialen, en kunnen worden gebruikt voor een groot aantal toepassingen. Bijvoorbeeld, planksteunen kunnen worden gebruikt om glazen planken in een keuken of badkamer te ondersteunen.

Verschillende soorten plankdragers

Er zijn veel verschillende soorten plankdragers op de markt. Het meest voorkomende type is de L-beugel, die gemaakt is van metaal of kunststof. In L-beugels wordt meestal één gat geboord, zodat ze met schroeven aan de muur kunnen worden bevestigd. Een ander populair type plank beugel is de Z-beugel, die ook van metaal of kunststof is gemaakt. Z-beugels hebben meestal twee boorgaten, zodat ze met schroeven of spijkers aan de muur kunnen worden bevestigd.

Welke plankdrager is geschikt voor jou?

Welke plankdrager de beste keuze is voor jou is erg afhankelijk van een aantal zaken. Het is namelijk heel erg afhankelijk van wat je precies nodig hebt.

  • Toepassing: Welke plank of planken heb je nodig om te ondersteunen? En waar in je huis zitten deze planken? Voor planken in de badkamer of keuken is het misschien verstandig om plankdragers te kiezen die goed bestand zijn tegen vocht.
  • Afmetingen: Wat is het gewicht en de grootte van de plank of planken die je nodig hebt om te ondersteunen? Het is waarschijnlijk logisch dat je voor een kleine, dunne plank van kunststof een heel ander soort plankendrager nodig hebt dan voor een massieve houten plank. 
  • Materiaal: Heb je een specifiek soort materiaal nodig, zoals metaal of kunststof? Dit is ook afhankelijk van je interieur, en wat je daar mooi bij vind staan. En ook de toepassing, zoals al eerder benoemd.
  • Boren: Wil je beugels die worden geleverd met voorgeboorde gaten? Dit lijkt misschien een kleine en simpele keuze, maar het is wel een erg belangrijke. Je wil niet het risico lopen dat je zelf gaten moet boren als je daar niet de juiste apparatuur voor hebt, of dat de voorgeboorde gaten op de verkeerde plek zitten voor wat je met de plankdrager wil.

Zoals je ziet, moet je met veel dingen rekening houden bij het kiezen van een plankdrager. Hopelijk heeft deze blog je geholpen met weten waar je op moet letten bij het maken van die keuze. Bedankt voor het lezen!