De zomer is in aantocht en dat betekent dat we weer meer tijd buiten doorbrengen. Maar helaas kan de felle zon soms behoorlijk hinderlijk zijn. Gelukkig zijn er talloze soorten zonweringen om ervoor te zorgen dat we ook in de warmere maanden optimaal kunnen genieten van ons terras of onze tuin. In deze blog bespreek ik de verschillende soorten zonwering van de rainbow collection en geef ik tips om de juiste keuze te maken.

Knikarmscherm

Het knikarmscherm is een populaire vorm van zonwering. Deze is speciaal ontworpen om tijdens warme dagen schaduw en verkoeling te bieden aan het terras. Een groot voordeel van een knikarmscherm is dat de ruimte onder het scherm volledig vrij blijft, zodat je er geen last van hebt als je bijvoorbeeld wilt barbecue├źn. Daarnaast is deze zonwering gemakkelijk te bedienen en verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen. Het enige nadeel? Het doek moet wel goed schoongemaakt worden om schimmelvorming te voorkomen.

Uitvalscherm

Het uitvalscherm is een zonwering die vooral geschikt is voor ramen die zich boven een terras of balkon bevinden. In tegenstelling tot een knikarmscherm, waarbij het doek horizontaal uitgeschoven wordt, zakt het doek van een uitvalscherm recht naar beneden. Het voordeel van deze zonwering is dat de warme lucht tussen het scherm en het raam weg kan, waardoor de temperatuur binnen ook daalt. Een extra pluspunt van een uitvalscherm is dat de zonwering goed bestand is tegen wind.

Markies

Een markies is een klassieke zonwering die met name geschikt is voor woningen met een authentiek karakter. Het voordeel van een markies is dat deze niet alleen zonlicht tegenhoudt, maar ook regenwater. Hierdoor blijft de gevel van je huis beschermd tegen vochtplekken en andere weersinvloeden. Een nadeel van een markies is dat deze niet altijd even stevig is bij harde wind. Als het waait kan een markies behoorlijk klapperen en dat kan hinderlijk zijn.

Screens

Screens zijn zonweringen die voor het raam gemonteerd worden. Deze zijn vooral geschikt voor ramen waar de zon de volledige dag op schijnt. Het grote voordeel van een screen is dat deze geen daglicht wegneemt, terwijl je toch beschermd bent tegen zonlicht en warmte. Bovendien kan een screen gemakkelijk bediend worden met een afstandsbediening. Maar ook een screen heeft een minpuntje: het doek is niet UV-bestendig, waardoor het na enige tijd kan verkleuren.

Parasol

Tot slot is er natuurlijk ook nog de goede oude parasol. Een parasol is een in hoogte verstelbare stok met een uitschuifbaar doek. Het grote voordeel van een parasol is dat deze gemakkelijk verplaatst kan worden en dat je deze ook gemakkelijk opbergt wanneer het begint te regenen. Parasols zijn er in verschillende soorten en maten, van kleine exemplaren voor op het balkon tot grote parasols voor in de tuin. Een nadeel van een parasol is dat deze niet altijd even stevig staat bij windkracht.

 

Al deze soorten zonwering vind je hier